Bidden, leren én een beetje fun…
Ook dit jaar heeft het Mor Ephrem klooster een volledige programma opgezet voor de yolufe, malfone en andere betrokkenen. Zoals altijd, is er een vaste programma uitgezet voor de leerlingen dat bestaat uit:
- Volgen van een vaste gebedsrooster volgens traditioneel Syrisch Orthodoxe kloosterstijl
- Vaste onderwijstijden met een (aangepaste) leerprogramma
- Activiteiten om zowel de cultuur als elkaar beter te leren kennen
3 yolufe en 5 vragen
Zoals hierboven ook te zien is, was het niet een en al kerk en boeken. Er zijn verschillende culturele activiteiten verzorgd om, naast de taal en liturgie, ook de culturele en artistieke vaardigheden van onze jeugd te bevorderen. Om een indruk te krijgen van de zomerschool van dit jaar, hebben wij een aantal deelnemers van de zomerschool bevraagd naar hun ervaringen met de zomerschool, ofwel… de madrashto qaytoyto
Nathanael Bozkurt
Amsterdam, Nederland
1. Ik heb begrepen dat het de eerste keer is dat jij deelneemt aan de madrashto. Wat waren jouw gedachten voordat jij er heen ging?
“Het was best spannend in het begin. Ik wist niet wat er zou gebeuren. Zullen ze wel lief voor mij zijn in de dayro?”
2. En hoe was het dan om er werkelijk naartoe te gaan?
“Het zijn toch niet zulke hele oude jongens en meisjes als dat ik eigenlijk dacht. Het viel allemaal wel mee eigenlijk”
3. Jij bent de jongste van de hele groep toch? Hoe ben jij geholpen?
“Ik kreeg vaak iets extra aandacht vergeleken met de rest. Dat vond ik wel fijn moet ik zeggen.”
4. Met wie kon jij het beste opschieten van de hele groep?
“Dat was Jonathan. Want hij was erg behulpzaam met alles. En wij liepen soms een blokje door de bossen en de qaure“
5. Wie was de tofste van alle malfone of kohne?
“Dat is dan toch abuna dayroyo Sait. Hij was erg lief en had soms erg leuke çirokat. Vooral toen hij vertelde over dat de brievenbus gesloten was tijdens corona, hebben wij enorm over gelachen.“
Elisabeth Gabriel
Luik, België
1. Waarom heb jij gekozen voor de Mor Ephrem zomerschool?
“Het is niet de eerste keer dat ik hierbij ben. Dit is al de vierde keer dat ik onderdeel hiervan uit maak. De eerste keer kwam ik hier samen met mijn neven. En sindsdien ben ik jaarlijks teruggekomen. Het is voor mij erg leerzaam en prettig hoe er les wordt gegeven.”
2. Als meisje was het vroeger ongebruikelijk om te studeren in een klooster. Hoe is dat nu?
“Ik heb het inderdaad ook meegekregen dat het vroeger anders was. Maar nu merk ik daar niks van; er is namelijk totaal geen onderscheid tussen jongen of meisje. We worden allemaal gelijk behandeld.”
3. Wat zou je andere meisjes adviseren die ook mee willen doen met de Mor Ephrem zomerschool?
“Ik zou ze adviseren zeker mee te doen. Echter, het is er geen speeltuin of een plek voor gekkigheid. Het is en blijft een klooster waar bepaalde regels gelden. Je moet de gebruiken en tradities blijven respecteren.”
4. Twee weken… is dat te kort, genoeg of te lang?
“In de eerste jaren dat ik hier kwam was het zelfs drie weken. Voor mij zijn de twee weken zó voorbij gevlogen! Ik had hier makkelijk nog een week kunnen blijven.”
5. Wat heb je meegenomen naar Luik?
“Behalve meer wijsheid en studiemateriaal heb ik ook nog wat spullen meegenomen. Wij hebben van abuna dayroyo Eliyo een bijbel gekregen. Ook hebben wij een slibo gekregen.“
Thomas Akay
Parijs, Frankrijk
1. Is dit de eerste keer of…?
“Nee, het is niet de eerste keer dat ik op de zomerschool ben. Ik ben onder andere vier jaar geleden voor het laatst geweest. Maar ik moet zeggen dat de werkwijze, vergeleken met toen, best wel veranderd is. Vier jaar geleden werd er nog les gegeven door onder andere priesters; die hebben toch een andere (iets strengere) manier van lesgeven.”
2. Moet een jonge man als jij rond deze periode niet op de Côte d’Azur of Spaanse stranden liggen of heb je vanwege de Corona-virus alsnog voor de zomerschool gekozen?
“Eigenlijk heb ik aansluitend aan de zomerschool mijn vakantie gepland en ben er nu met mijn familie even tussenuit. De zomerschool was sowieso voor mij gepland.”
3. Hoe was de samenwerking met andere yolufe?
“Op zich kon ik prima met iedereen opschieten. Ik ben samen met mijn neven naar de zomerschool gekomen en de samenwerking was voornamelijk ook met hun.”
4. Hoe ga je hetgene wat je hebt geleerd doorgeven/uitdragen?
“Ik ben gekomen om voornamelijk beth-gazo en sharh te leren. Als ik in de toekomst mijn steentje kan bijdragen door mijn kennis door te geven aan jongeren van Parijs, dan doe ik dat zeker.”
5. Ga je dit volgend jaar nog nog een keer doen?
“Waarschijnlijk niet. Ik ben nu al 20 jaar oud en was al een van de oudste van de groep. Er is een dikke kans dat mijn broertje volgend jaar wel deelneemt.“